Actueel

De medewerkers van Vos & De Lange Advocaten blijven dagelijks op de hoogte van relevante ontwikkelingen binnen de verschillende rechtsgebieden. Met enige regelmaat worden artikelen en/of wetenswaardigheden op deze pagina geplaatst die interessant zijn voor de ondernemer.
 
Acquisitiefraude
 

 

Ondernemers worden geregeld lastiggevallen door malafide bedrijven die langlopende advertentiecontracten aansmeren waar niet om is gevraagd. Een ander veel voorkomend verschijnsel is het versturen van spookfacturen, facturen waar geen overeenkomst aan ten grondslag ligt.

 

Een ondernemer ontvangt een telefoontje en daarna een fax met de vraag zijn gegevens even te controleren voor het plaatsen van een advertentie in een gids of op een website. Eenmaal getekend blijkt er een overeenkomst voor een aantal jaren te zijn afgesloten. Wordt er niet op tijd betaald, dan volgen vaak al snel aanmaningen en sommaties door een incassobureau of deurwaarder. In tegenstelling tot consumenten, die tegen misleidende en agressieve verkoopmethoden vergaand zijn beschermd door bijvoorbeeld de Wet Oneerlijke Handelspraktijken en de wet Verkoop op Afstand, kennen ondernemers deze bescherming niet.

 

Inmiddels zijn diverse partijen proefprocessen begonnen over dit onderwerp. Wellicht dat op korte termijn de vraag kan worden beantwoord of ondernemers op basis van de huidige wetgeving voldoende beschermd zijn tegen dergelijke misleidende en agressieve verkoopmethoden, ook wel acquisitiefraude genaamd, of dat hier een rol voor de wetgever is weggelegd. Ondernemers zullen echter zelf waakzaam dienen te blijven.   

 

Voor vragen en/of informatie over dit onderwerp kunt u vrijblijvend telefonisch contact opnemen met één van onze advocaten.

(augustus 2010)

 

 
Archief