Actueel

De medewerkers van Vos & De Lange Advocaten blijven dagelijks op de hoogte van relevante ontwikkelingen binnen de verschillende rechtsgebieden. Met enige regelmaat worden artikelen en/of wetenswaardigheden op deze pagina geplaatst die interessant zijn voor de ondernemer.
 
Digitaal aanvragen gezamenlijk gezag
 

 

Sinds 15 juli 2013 is het mogelijk geworden voor ouders om digitaal het gezamenlijk gezag over hun kind te regelen.

Via een speciaal daarvoor aangemaakt aanvraagformulier op de website www.rechtspraak.nl kan tegenwoordig door de ouders samen een aanvraag worden ingediend voor het gezamenlijk gezag over hun kind zonder dat daar nog een papieren rompslomp aan te pas komt.

Overigens vergeten veel mensen het gezamenlijk gezag te regelen. Als het kind wordt geboren tijdens huwelijk, is er niets aan de hand. Er is dan vanzelf sprake van gezamenlijk ouderlijk gezag. Dat geldt niet als de ouders bijvoorbeeld ongehuwd en niet als geregistreerd partner samenwonen. In zo’n geval wordt het kind veelal wel door de vader erkend. Veel mensen denken dan dat de kous daarmee af is, maar de erkenning heeft geen gevolgen voor het ouderlijk gezag. Dat gezag rust alleen bij de moeder in zo’n geval.

Zijn de ouders het erover eens dat het in het belang van het kind is dat zij beiden het ouderlijk gezag over het kind uitoefenen, dan kan die aanvraag tegenwoordig dus via internet worden gedaan. Die aanvraag kan door de ouders met behulp van DigiD en het BSN (burgerservicenummer) eenvoudig worden gedaan. De andere gegevens worden automatisch opgehaald uit de gemeentelijke basisadministratie zodat dus geen geboorteakte meer opgevraagd hoeft te worden. Na een controle en een periode van 2 weken, ontvangen de ouders dan automatisch een uittreksel uit het gezagsregister thuis.

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met één van onze advocaten.

  

(Bron: www.rechtspraak.nl)

(juli 2013)

 

 
Archief