Actueel

De medewerkers van Vos & De Lange Advocaten blijven dagelijks op de hoogte van relevante ontwikkelingen binnen de verschillende rechtsgebieden. Met enige regelmaat worden artikelen en/of wetenswaardigheden op deze pagina geplaatst die interessant zijn voor de ondernemer.
 
Zeilmeisje Laura Dekker
 

 

Bij eindbeschikking van 27 juli 2010 heeft de Sector Civiel van de Rechtbank Middelburg het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming tot verlenging voor de duur van 12 maanden van de ondertoezichtstelling van Laura afgewezen en het verzoek van Laura en haar vader, alsmede van Bureau Jeugdzorg tot directe opheffing van die ondertoezichtstelling toegewezen. Aangezien de Raad voor de Kinderbescherming heeft aangegeven niet in hoger beroep te komen kan Laura thans op korte termijn met toestemming van haar ouders haar voorgenomen solo wereldzeilreis gaan maken.

De zelfstandige wensen, verlangens en belangen van Laura en haar ouders zijn in elk geval hiermee juridisch gewaarborgd en kunnen verder worden gerealiseerd, terwijl het maatschappelijk, sociaal, pedagogisch en vele andere debatten hier van een duidelijke markering zijn voorzien.

In juridisch-technisch opzicht zijn er overigens nog vele rechtsvragen niet of in onvoldoende mate beantwoord. Zo ligt in de kern zelfs nog de vraag open of de wettelijke rechtsfiguur van ondertoezichtstelling überhaupt wel voor zaken als deze is bedoeld, terwijl concrete toepassing van de gegeven wetsuitleg niet of nauwelijks beantwoordt aan de juridische uitgangspunten van moraliteit en justitie. De vraag wat deze zaak in andere vergelijkbare gevallen precies betekent kan dus niet zomaar worden beantwoord. Andere leerstukken, zoals rondom de juridische procesbekwaamheid, verdienen het absoluut voor bijzondere gevallen als deze verder te worden uitgediept.

Voorlopige winst is uiteraard wel eerst en vooral dat Laura meer dan goed voorbereid aan haar zeiltocht is begonnen en zij van haar knellende juridische last en toezicht is bevrijd.

Allerhande informatie over Laura vindt u op haar website www.lauradekker.nl. De bewuste uitspraak kunt u onder “uitspraken” vinden op www.rechtspraak.nl door het intikken en zoeken op “zeilmeisje”.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de advocaat van Laura, Mr Peter A. de Lange.

(augustus 2010)

 

 
Archief