Actueel

De medewerkers van Vos & De Lange Advocaten blijven dagelijks op de hoogte van relevante ontwikkelingen binnen de verschillende rechtsgebieden. Met enige regelmaat worden artikelen en/of wetenswaardigheden op deze pagina geplaatst die interessant zijn voor de ondernemer.
 
Meer ruimte voor het maken van prijsafspraken voor de kleine ondernemer
 

 

Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft bekendgemaakt dat voor ondernemers met een relatief klein marktaandeel meer ruimte wordt gecreëerd om onder andere prijsafspraken te maken. Dat is de uitkomst van het overleg daarover binnen de ministerraad.

Op die manier wordt aan kleine ondernemers meer mogelijkheden gegeven om zich te wapenen tegen de inkoopmacht van grotere bedrijven. Een voorbeeld: kleine leveranciers van bijvoorbeeld levensmiddelen kunnen door dit besluit via samenwerking hun positie versterken tegenover grotere afnemers.

Tot nu toe mochten alleen prijsafspraken worden gemaakt als de kleine ondernemers samen niet meer dan vijf procent marktaandeel hadden en door hen gezamenlijk niet meer dan veertig miljoen euro werd omgezet. Door dit besluit komt de omzetgrens te vervallen en wordt de eis voor het marktaandeel verruimd tot tien procent.

De verruiming geldt alleen wanneer dit de handel met andere EU-landen niet beïnvloedt. Zo mogen winkeliers in Zuid-Limburg bijvoorbeeld geen afspraken maken over prijzen van producten die zijn bestemd voor de Belgische of Duitse markt.

(bron: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie)

(november 2011)

 

 
Archief