Actueel

De medewerkers van Vos & De Lange Advocaten blijven dagelijks op de hoogte van relevante ontwikkelingen binnen de verschillende rechtsgebieden. Met enige regelmaat worden artikelen en/of wetenswaardigheden op deze pagina geplaatst die interessant zijn voor de ondernemer.
 
Ouderschapsplan - let op je huiswerk
 

 

Dat lijkt de rechtbank Utrecht haast wel te willen zeggen in een recente uitspraak (LJN:BR4126). De man wordt zelfs niet-ontvankelijk verklaard in zijn verzoek tot echtscheiding.

In deze zaak had de man een verzoek gedaan tot echtscheiding met nevenvorderingen. De vrouw voerde vervolgens verweer en deed ook een paar zelfstandige verzoeken. De vrouw erkende, opmerkelijk genoeg, in het verweerschrift de duurzame ontwrichting van het huwelijk niet en gaf verder aan dat de man geen moeite had gedaan een ouderschapsplan met de vrouw overeen te komen.

De rechtbank oordeelde dat niet was voldaan aan het vereiste om een ouderschapsplan te overleggen of goed gemotiveerd aan te geven waarom niet tot een ouderschapsplan kon worden gekomen. De man had eenzijdig wel een voorstel gedaan, maar zich verder geen moeite getroost daar met de vrouw over te overleggen en verder in zijn voorstel eigenlijk niets opgenomen dat de benaming ouderschapsplan kon dragen. Kortom, de man had zich onvoldoende ingespannen om een ouderschapsplan met de vrouw overeen te komen en de rechtbank wilde daar niet zelf in voorzien. Dat laatste mede gelet op de voorstellen van de man die in strijd waren met de bedoeling van een ouderschapsplan en de belangen van de kinderen ook niet dienden.

Uiteindelijk verklaart de rechtbank de man dus niet-ontvankelijk in zijn verzoek tot echtscheiding. Omdat de vrouw niet zelf (ook) om het uitspreken van de echtscheiding had verzocht, hoefden de verzoeken van de vrouw dus verder geen behandeling meer.

Kortom, de rechtbank geeft hiermee aan dat partijen zich echt wel de nodige moeite moeten getroosten om een ouderschapsplan op te stellen en er niet zomaar de brui aan mogen geven als dat even niet lukt.

(september 2011)

 

 
Archief